Účinnost antikorozních pigmentů spinelového typu - Luxová, Jana (Univerzita Pardubice, 1996)
Práce pojednává o možnosti náhrady používaných toxických pigmentů pigmenty spinelového typu. Byly připraveny tři řady spinelů ferritového typu obsahující kationty Ca-Zn-Fe, Zn-Mg-Fe a Mg-Al-Fe v různých molárních poměrech. Všechny posuzované pigmenty byly aplikovány do alkydové nátěrové hmoty a byly provedeny korozní zkoušky podle platných ČSN. Pro srovnání byly použity komerčně vyráběné pigmenty. Na základě použitých metod a stanovení se pigmenty typu CaO.ZnO.Fe2O3 jeví jako vhodné antikorozní pigmenty.
Effcincy of antocorrosive pigments of spinel type
Keywords: antikorozní pigmenty; spinelový typ; toxicita; ferity; železité pigmenty