Zušlechťování tiskovin pomocí fluorescenčních a fosfo-rescenčních vrstev - Pácaltová, Anna (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zušlechťování tiskovin za využití fluorescenčních a fosforescenčních vrstev. Teoretická část práce je věnována popisu mechanismu fluorescence a fosforescence. Zmíněny jsou i fluorescenční a fosforescenční látky včetně nových luminiscenčních nanomateriálů. V rámci experimentální části práce byla připravena řada fluorescenčních i fosforescenčních vrstev, u kterých byl zjišťován vliv koncentrace fluorescenční či fosforescenční látky na výsledné vlastnosti. Mezi sledované vlastnosti fluorescenčních vrstev patřila především relativní intenzita emise. U fosforescenčních vrstev byla zkoumána relativní intenzita emise v čase, v závislosti na obsahu fosforescenčních pigmentů.
Printed effect layers based on luminescent materials
Keywords: surface finishing of prints; fluorescence; phosphorescence