Vývoj městských orgánů do roku 1945 dokumentovaný na příkladu Trutnova - Přibylová, Štěpánka (Univerzita Pardubice, 1999)
Práce chronologicky popisuje, jak se vyvíjelo řízení měst v českých zemích od jeho zárodků ve 13. století do roku 1945. Autor sleduje zejména změny postavení královského rychtáře a městské rady, ustavení obecního zřízení a podobu správy měst v odtrženém pohraničí po roce 1938. Každá dějinná etapa je krátce doložena historií města Trutnova.
Development of municipal authorities till 1945 proved on example of Trutnov
Keywords: městská správa; městská rada; Trutnov; řízení města; historický vývoj; veřejná správa