Kulturní dějiny šlechty v pozdní éře carského Ruska – opomíjené téma historiografie? - Vydra, Zbyněk (My University, 2018)
Studie se zabývá tématem kulturních dějin šlechty v pozně-carském Rusku (1861-1917). V první části autor upozorňuje na různé definice šlechty v kontextu stavovského uspořádání ruské společnosti a zejména řeší vhodnost používání termínu aristokracie v Rusku. Druhá část studie představuje přehled dosavadní historiografie o šlechtě, především na poli kulturní historie. Zde jsou ukázány hlavní výzkumné směry a trendy a také představen problém dlouho převažující orientace historiků na období 18. století a první poloviny 19. století. Třetí část je kritickým přehledem pramenů ke kulturním dějinám šlechty, a sice především pramenů osobní povahy. V závěrečné čtvrté části se autor zabývá možnostmi dalšího výzkumu.
The cultural history of the nobility in the Late Imperial Russia – a forgotten topic of historiography?
Keywords: Rusko; kulturní dějiny; ruská šlechta; 1861-1917; historiografie; Russia; history; Russian nobility; 1861-1917; historiography