Analýza struktury a aktivity Mg/Al a Zn/Al směsných oxidů v aldolizaci a transesterifikaci - Hudcová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá přípravou, charakterizací a následným využitím Mg-Al a Zn-Al směsných oxidů, jakožto atraktivních pevných bazických katalyzátorů. Materiály byly charakterizovány pomocí XRD, TGA/DTA a XRF. Charakterizace bazických center byla provedena pomocí TPD-CO2. V první části diplomové práce je pozornost soustředěna na syntézu Mg-Al směsných oxidů s vyšším relativním zastoupením silných bazických center. Na základě literární rešerše byly vybrány dva odlišné způsoby syntézy. Za pomoci TPD-CO2 byla u připravených materiálů byla studována jejich bazicita a distribuce bazických center, přičemž pozornost byla zaměřena i na srovnání získaných výsledků s publikacemi, na základě kterých byly dané materiály připraveny. Aktivita Mg-Al směsných oxidů s odlišnou distribucí bazických center byla studována v aldolizaci a transesterifikaci. Ve druhé části diplomové práce je pozornost soustředěna na syntézu, charakterizaci a katalytickou aktivitu Zn-Al směsných oxidů. Na základě literární rešerše byly vybrány čtyři odlišné způsoby syntézy. Aktivita Zn-Al směsných oxidů byla zkoumána ve dvou modelových reakcích (transesterifikace a aldolizace), které vyžadují bazický katalyzátor.
Structure and activity analysis of Mg/Al and Zn/Al mixed oxides in aldolization and transesterification
Keywords: hydrotalcit; směsný oxid; TPD-CO2; transesterifikace; aldolizace; hydrotalcite; mixed oxide; transesterification; aldolisation