Rozvoj regionu - Kořínková, Martina; Veselá, Jana (Univerzita Pardubice, 2006)
Regionální politika v ČR neměla na počátku devadesátých let takový význam jako v jiných zemích EU. Příčinou byla transformace národní ekonomiky z centrálně řízené na tržní ekonomiku a dále pak fakt, že sociálně ekonomické rozdíly mezi regiony, včetně nezaměstnanosti, se začaly projevovat až od druhé poloviny devadesátých let. Pro regionální politiku je velmi důležitý vstup České republiky do EU a i nově vzniklé uspořádání ČR. Nezaměstnanost se počátkem devadesátých let stala celospolečenským problémem. Zasahuje celou Českou republiku, i když mezi regiony existují značné disparity. Nezaměstnanost se tedy stala bolestí tržní ekonomiky v ČR. Nejvíce postiženými kraji jsou severní Morava a severní Čechy, nejméně nezaměstnanost zasahuje Prahu.
Keywords: Regionální rozvoj; Regionální politika; ekonomická struktura obyvatelstva; zaměstnanost; Nezaměstnanost; politika zaměstnanosti; Trh práce; Regional development; Regional Policy; economic structure of inhabitants; Employment; Unemployment; employment policy; job market