Vojenští zběhové na panství Litomyšl a Lanškroun ve druhé polovině 18. století - Hanušová, Simona (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se věnuje problematice dezertérů v armádě habsburské monarchie na příkladu dvou velkostatků v období druhé poloviny 18. století. Práce popisuje vojenského uprchlíka, poukazuje na jeho činy a dopady v armádě a formuluje důvody k útěku z pluku. Příklady dopadení, správy a trestů páce poukazuje na pramenech z Litomyšle a Lanškrounu, které se doplňují patenty a nařízeními vydávanými Marií Terezií platící pro celou monarchii.
Military deserters on the estates of Litomyšl and Lanškroun in the second half of the 18th century
Keywords: dezertéři; útěk; zběhové; armáda; habsburská monarchie; Litomyšl; Lanškroun; 18. století; deserters; escape; defection; army; habsburg monarchy; Litomyšl; Lanškroun; 18th century