Sledování nákladů na zákazníky pro potřeby diferencovaného CRM - Míšenský, Martin (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zaměřuje na možnosti sledování nákladů na zákazníky pro potřeby diferencovaného CRM (Customer Relationship Management) v podniku Tatsuno-Benč Europe, a.s. V teoretické části diplomové práce je definována podstata a možnosti využití diferencovaného CRM podle hodnoty zákazníka. Dále jsou uvedeny možnosti sledování ziskovosti zákazníků se zaměřením na zjišťování nákladů. V praktické části diplomové práce je popsán současný způsob sledování nákladů na zákazníky v podniku a obsahuje i doporučení pro zlepšení současného systému.
Customer costs tracking for use of differential CRM
Keywords: customer value; customer costs tracking; ABC method; CRM; hodnota zákazníka; Náklady; sledování nákladů na zákazníky; metoda ABC