Suché reformování methanu - minulost, současnost a budoucnost - Kout, Martin (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce rozebírá zajímavý proces výroby syntézního plynu, jímž je suché reformování methanu. Na rozdíl od dlouhodobě používaného parního reformování poskytuje syntézní plyn o složení CO a H2 zhruba 1:1, což je vhodnějším pro následné využití při syntézách methanolu a ve Fischer-Tropschových syntézách sloužících k výrobě kapalných uhlovodíků pro následnou výrobu pohonných paliv pro spalovací motory. Efektivní katalyzátory suchého reformování jsou založeny na katalytickém účinku Ni. Příprava katalyzátorů na bázi Ni-alumina a strukturních vlastnosti aktivních katalyzátorů jsou diskutovány v závěru práce.
Dry reforming of methane - past, present and future
Keywords: syntézní plyn; Fischer-Tropschovy syntézy; suché reformování methanu; Ni-alumina; synthesis gas; syngas; Fischer-Tropsch synthesis; dry reforming of methane