Neurologické komplikace chronického alkoholismu - Koutníková, Petra (Univerzita Pardubice, 2011)
Chronický alkoholismus představuje závažné onemocnění, vznikající v důsledku dlouhodobého abúzu alkoholu. S sebou přináší řadu přidružených komplikací, projevující se somatickými či psychickými obtížemi, které mají vliv na sociální dopad jedince. Mezi hlavní farmakologické účinky alkoholu patří tlumící efekt centrálního nervového systému. Onemocnění může probíhat buď pod obrazem akutního stavu, který je doprovázen jednotlivými stadii opilosti a pokud jedinec pokračuje ve své konzumaci alkoholu, dochází k přechodu do chronického stadia, vedoucí k trvalému poškození organismu.K nejčastějším komplikacím chronického alkoholismu v oblasti centrální nervové soustavy patří komplikace psychické, neurologické, oční.Tyto komplikace často s sebou souvisejí nebo se vzájemně prolínají.Neurologické komplikace chronického alkoholismu jsou specifické svou etiologií, klinickými projevy, diagnostickými postupy a léčebnými možnostmi.
Neurological complications of chronic alcoholism
Keywords: alkohol; chronický alkoholismus; psychické komplikace; neurologické komplikace; alcohol; chronic alcoholism; mental complications; neurological complications