Spokojenost pacientek po rekonstrukci pánevního dna pomocí sakrospinózní fixace - Jiroušová, Erika (Univerzita Pardubice, 2025)
Předložená diplomová práce se zabývá tématem sestupu pánevních orgánů. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a průzkumné. Teoretická část se věnuje anatomii malé pánve ženy a terminologií descensu. Popsány jsou jeho rizikové faktory, symptomy a diagnostika. Dále jsou shrnuty poznatky o jednotlivých konzervativních i operačních metodách léčby, kdy je detailněji přiblížena a porovnána operační technika zvaná sakrospinózní fixace. Značný úsek teoretické části je věnován i péči o pacientky se sestupem. Průzkumná část diplomové práce je zpracována formou kvantitativního výzkumu, jehož data byla získávána pomocí nestandardizovaného dotazníku. Hlavním průzkumným cílem bylo zjistit spokojenost pacientek se sakrospinózní fixací s odstupem 1 až 2 roky od provedení operace.
Patient satisfaction after pelvic floor reconstruction using sacrospinous fixation
Keywords: descensus; děloha; pánevní dno; péče; porodní asistentka; sakrospinózní fixace; descensus; uterus; pelvic floor; care; midwife; sacrospinous fixation