Aktivace C-H kyselin elektronově bohatými karborany - Kapustová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2025)
V teoretické části této práce jsou shrnuty obecné vlastnosti, metody přípravy boranů a heteroboranů a jejich reaktivita s bázemi. Experimentální část popisuje studium reaktivity elektronově bohatého karboranu o-2 s vybranými organickými kyselinami, přičemž nově vzniklé produkty byly charakterizovány pomocí NMR spektroskopie a rentgenové difrakční analýzy. V diskusi je pak tato reaktivita důkladně popsána pomocí experimentálních i spektroskopických dat. Na základě studia reakčního mechanismu bylo zjištěno, že sloučenina o-2 se chová jako nenukleofilní báze, která je schopna opakované protonace/deprotonace a ustanovit tak dynamickou rovnováhu mezi neutrálními výchozími látkami a ionizovanými produkty. Rovněž byla krátce studována možnost využití tohoto jevu v katalýze.
The activation of C-H acids by electron-rich carboranes
Keywords: karboran; kyselina; zásada; carborane; acid; base