Dětství v memoárové literatuře spisovatelů devatenáctého století - Salonová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2010)
Dětství je jedinečným obdobím lidského života, které má zásadní vliv na další vývoj člověka. Je fází osobního růstu, kdy je člověk nesamostatný, velmi zranitelný. Dítě vyžaduje zvláštní přístup, který odpovídá jeho věku. Cílem diplomové práce je na základě memoárů spisovatelů představit dětství devatenáctého století. Práce provádí také kritiku memoárů jako historického pramene pro dějiny dětství.
Childhood in Memoirs of 19th Century Writers
Keywords: dětství; Memoáry; spisovatelé; 19. století; childhood; Memoirs; writers; 19th century