Přehled elektroanalytických přístupů stanovení akrylamidu - Žabčíková, Simona; Červenka, Libor; Sýs, Milan (Univerzita Pardubice, 2018)
Tento příspěvek prezentuje přehled jednotlivých elektroanalytických přístupů použitelných při stanovení akrylamidu v potravinách. Tyto postupy jsou založeny na přímé redukci akrylamidu na rtuťové elektrodě, tvorbě komplexů s kationty přechodných kovů, interakci s DNA a hemoglobinem, specifické reakci s chinony a redukci akrylamidu v přítomnosti taurinu. Přestože výše zmíněné analytické metody jsou popsány v literatuře, jen u malé části z nich bylo dosaženo uspokojivých výsledků.
Overview of electroanalytical approaches to determination of acrylamide
Keywords: Akrylamid; voltametrie; rtuťová elektroda; kationty kovů; hemoglobin; Acrylamide; voltammetry; mercury electrode; metal cations; hemoglobin