Znalost první pomoci u absolventů autoškol - Listoň, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na úroveň znalostí v poskytování první pomoci (dále jen PP) u absolventů autoškol v ČR. Jedná se o teoreticko-výzkumnou práci. Teoretická část je zaměřena na problematiku PP v dopravním prostředí. Obsahuje definici a dělení PP, charakteristiku integrovaného záchranného systému, zásady jednání při dopravních nehodách, vybrané postupy v poskytování PP, polohování a základy transportu zraněných. Z dopravní problematiky popisuje vzdělávání řidičů v ČR, stručnou charakteristiku dopravních nehod a základy legislativy v rámci poskytování PP. Výzkumná část zkoumá znalosti v problematice PP u absolventů autoškol, kvalitu výuky PP v rámci autoškol, schopnost poskytnout PP a vůbec vztah respondentů k této problematice. Výzkum je proveden formou anonymních dotazníků.
Knowledge of first aid of driving school graduates
Keywords: první pomoc; autoškola; vzdělávání řidičů; dopravní nehody; legislativa; first aid; driving school; education of drivers; accidents; legislation