Psychedelická zkušenost a její transformační potenciál pro současného mladého člověka - Klement, Daniel (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části je mým cílem seznámit čtenáře této práce se základními termíny týkající se psychedelické zkušenosti a zmapovat zásadní práce vědců a odborníků, kteří prováděli úspěšné výzkumy v této oblasti. Na základě těchto prací vybírám z jejich děl tu tematiku, která poukazuje na pozitivní transformační potenciál tzv. transcendentálních stavů lidské mysli. Praktická část sestává z dotazníkového šetření s různorodým souborem mladých lidí, kteří psychedelickou zkušeností disponují. Interpretací výsledků mého výzkumu chci dosáhnout zjištění, zda a za jakých podmínek může mít psychedelická zkušenost pro mladého člověka transformační potenciál a jakého charakteru tato transformace je.
The Psychedelic Experience and its Transformative Potential for Contemporary Young Person
Keywords: psychedelická zkušenost; psychedelika; transformace; mladý člověk; mimořádné stavy vědomí; psychedelic experience; psychedelics; transformation; young person; extraordinary states of conciousness