Příprava a charakterizace rozdílných forem grafitického nitridu uhlíku - Balda, Matouš (Univerzita Pardubice, 2023)
Byla provedena podrobná literární rešerše týkající se grafitického nitridu uhlíku (g-CN) a jeho forem pro možné aplikace v chemických technologiích. Termickými metodami byly připraveny a charakterizovány čtyři rozdílné formy g-CN. Jako prekurzorů bylo využito melaminu (g-CN-Mel), močoviny (g-CN-U), 2,4,6-trichlortriazinu, dikyandiamidu a aminopolyethylenglykolu (g-CN-PEG) nebo melaminu a chloridu draselného (K-PHI). Připravené formy g-CN byly charakterizovány dostupnými fyzikálně-chemickými metodami (FT-IR, elementární analýza, rentgenová prášková difrakce). Připravené formy g-CN byly následně testovány jako katalyzátory pro fotochemickou cyklizační reakci N-fenylthiobenzamidu (1) na 2 fenylbenzothiazol (2). Bylo zjištěno, že kromě cyklizace významnou měrou probíhá i vedlejší desulfurizační reakce N-fenylthiobenzamidu (1) na N-fenylbenzamid (3). Vedlejší reakce se uplatňuje u všech forem g-CN. Byl vysvětlen chemický princip a důvod probíhající desulfurizace, kterou se ani optimalizací reakčních podmínek nepodařilo potlačit, což tak otevírá cestu pro další výzkum.
Synthesis and characterization of various forms of graphitic carbon nitride
Keywords: grafitický nitrid uhlíku; N-fenylthiobenzamid; 2-fenylbenzothiazol; fotochemie; fotokatalyzátor; vlnová délka; cyklizace; grapthitic carbon nitride; N-phenylthiobenzamide; 2-phenylbenzothiazole; photochemistry; photocatalyst; wavelength; cyclization