Využití Mg-Fe směsných oxidů syntetizovaných z různých prekurzorů jako katalyzátorů pro transesterifikaci olejů - Jílková, Alena (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá směsnými oxidy (Mg-Fe a Mg-Al) jako katalyzátory pro transesterifikaci. Transesterifikace je reakce, při níž vzniká směs methylesterů vyšších mastných kyselin. Nejprve jsou popsány hydrotalcity, jejich syntéza, využití a kalcinace, při které dochází ke vzniku směsných oxidů. V další části jsou popsány jednotlivé typy katalýz pro transesterifikaci, tj. homogenní, heterogenní a enzymatická. Hydrotalcity byly syntetizované z různých prekurzorů (Cl-, Br-, NO3-, SO42-). Syntetizované materiály (hydrotalcity i směsné oxidy) byly charakterizovány několika metodami (XRD, SEM, ICP, TGA-MS), ze kterých byl stanovován reálný poměr kovů, specifický povrch, velikost krystalinitů, porozita atd. Směsné oxidy byly testovány jako katalyzátory v transesterifikaci ve vsádkovém reaktoru při stejných podmínkách. Nakonec byl vybraný Mg-Fe směsné oxid testován v průtokovém reaktoru za různých podmínek (teplota a zatížení katalyzátoru) a jeho aktivita porovnána s Mg-Al směsným oxidem. Nakonec byl proveden i dlouhodobý katalytický test (320 h.) pro zjištění stability katalyzátorů. Byla také stanovena stabilita katalyzátoru.
The use of Mg-Fe mixed oxides synthesized from various precursors as catalyst for transesterification of vegetable oils
Keywords: hydrotalcity; směsné oxidy; transesterifikace; bionafta; hydrotalcity; composite oxides; transesterification; biodiesel