Vývoj voltametrické metody stanovení antidepresiva trazodonu - Artemova, Elizaveta (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem této bakalářské práce je vývoj voltametrické metody pro stanovení antidepresiva trazodonu s využitím borem dopované diamantové elektrody. Teoretická část se věnuje farmakologickým vlastnostem trazodonu, jeho mechanismu účinku a přehledu dosavadních analytických metod používaných k jeho stanovení. Zvláštní pozornost je věnována elektroanalytickým metodám a principům voltametrie. V experimentální části bylo studováno voltametrické chování trazodonu a optimalizovány podmínky jeho stanovení. Navržená metoda byla následně ověřena při analýze farmaceutického přípravku.
Development of a Voltammetric Method for the Determinations of the Antidepressant Trazodone
Keywords: antidepresiva; trazodon; voltametrie; borem dopovaná diamantová elektroda; diferenční pulzní voltametrie; analýza léčiv; antidepressants; trazodone; voltammetry; boron-doped diamond electrode; differential pulse voltammetry; drug analysis