První rozšíření Evropských společenství 1973 - Pecháček, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2014)
Záměrem předkládané bakalářské práce je poskytnout celistvý přehled o vývoji prvního rozšíření Evropských společenství, které je vymezeno podáním prvních žádostí o členství v roce 1961 a vstupem nových členských zemí roku 1973. První část práce se zabývá vývojem britského vztahu ke společenstvím na pozadí jejich zakládání. Druhá část práce se následně zaobírá dvěma neúspěšnými pokusy o rozšíření, které byly ukončeny v letech 1963 a 1967 francouzským vetem britské žádosti. Poslední část práce pojednává o odblokování procesu rozšíření a jeho uskutečnění.
First Enlargement of the European Communities in 1973
Keywords: první rozšíření; Evropská společenství; Velká Británie; Gaulle, Charles de; Heath, Edward; 1. leden 1973; first enlargement; European Communities; Great Britain; Gaulle, Charles de; Heath, Edward; 1. January 1973