Javy teplotnej interakcie medzi železničným kolesom a brzdovým klátikom - Gerlici, Juraj (Univerzita Pardubice, 1996)
Článok pojednáva o niektorých javoch teplotnej interakcie medzi brzdeným železničným kolesom a brzdovým klátikom pri brzdení na spáde. Pozornost' je tu venovaná vzniku a šíreniu sa teplotných polí do kolesa a brzdového klátika, sú tu poukázané možnosti a sposoby riešenia priebehu nestacionárneho teplotného pol'a. Vzhl'adom na náročnost' analytického riešenia, pozornost' je zameraná na experimentálne merania. V krátkosti je tu popísaný brzdový stav KKVMZ VSDS na ktorom boli merania vykonané. Predmetom skúšok bol brzdový klátik typu 013 - P10, v ktorom boli umiestnené termočlánky v troch vrstvách, Týmto klátikom bolo brzdené monoblokové železničné koleso UIC s priemerom 920mm róznymi brzdovými výkonmi. Namerané priebehy teplot boli zapísané, vyhodnotené. Hodnoty teplot pri určitých podmienkach boli použité aj ako okrajové podmienky pre výpočet rozloženia teplot a napätl v klátiku.
Thermic interaction phenomena between railway wheel and brake block
Die Wärmeninteraktionseffekte zwischen dem Fahrgestellrad und dem Bremsklotz