3D kultivace buněk - Košková, Anna (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá 3D metodami kultivace buněk, jejich základní charakterizací a porovnáním s jinými metodami. V úvodu práce jsou popsány složky extracelulární matrix a buněčná spojení, která mají zásadní vliv na růst buněk v buněčných agregátech. Následně jsou popsány metody buněčné kultivace a jejich základní porovnání ve 2D a 3D systémech. V hlavní části je uveden detailní popis metod 3D kultivace. První skupinou jsou metody bez použití nosiče, kam se řadí metoda visící kapky, kultivace buněk na nepřilnavých substrátech a akustická levitace. Druhou skupinu pak představují metody s využitím nosiče. Do této skupiny se řadí kultivační metody využívající scaffoldy, hydrogely, bioreaktory, biotisk a orgány na čipu. Cílem práce je poskytnout čtenářům hlubší porozumění moderním přístupům v buněčné kultivaci a jejich potenciálu pro biologický a medicínský výzkum.
3D Cultivation of Cells
Keywords: 3D kultivace; sféroid; organoid; scaffold; biotisk; orgán na čipu; 3D cultivation; spheroid; organoid; scaffold; bioprinting; organ-on-a-chip