Stanovení estrogenů ve vodách - Kubová, Alexandra (Univerzita Pardubice, 2019)
Předkládaná diplomová práce byla zaměřena na popis působení estrogenů na živé organismy ve vodách a jejich analytickém stanovení ve vzorcích povrchových a odpadních vod. Nejprve byla optimalizována chromatografická separace estrogenů se spektrofotometrickou a hmotnostně spektrometrickou detekcí. Dále následovala optimalizace SPE extrakce pro zakoncentrování monitorovaných estrogenů ze vzorků vod. Závěrem byly analyzovány získané extrakty s využitím optimalizovaných HPLC/UV a HPLC/MS/MS technik.
Determination of estrogens in water
Keywords: hormonálně aktivní látky; estrogeny; extrakce na pevné fázi; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; hormone active substances; estrogens; solid phase extraction; liquid chromatography; mass spectrometry