Vliv úpravy masa na obsah vitamínu B12 - Šarková, Lea (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce pojednává o vitamínu B12, konkrétně se zabývá jeho stanovením v mase pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Byla provedena optimalizace podmínek úpravy vzorku a extrakce samotného vitamínu B12. Za nejúčinnější metodu byla zvolena extrakce pomocí enzymatického štěpení s následným přečištěním a zakoncentrováním na imunoafinitní SPE koloně. Optimalizovaná metoda byla následně použita na sledování vlivu různých tepelných úprav na obsah vitamínu B12 v mase.
Effect of meat preparation on vitamin B12
Keywords: vitamín B12; maso; tepelná úprava; kapalinová chromatografie; imunoafinitní SPE kolony; Vitamin B12; meat; heat treatment; liquid chromatography; immunoaffinity SPE columns