Cizí tělesa u dětí v ORL oblasti - Zemanová, Martina (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je zaměřena na cizí tělesa u dětí v oblasti otorinolaryngologie. V teoretické části je popsána problematika cizích těles v oblasti otorinolaryngologie a možnosti prevence a první pomoci z pohledu všeobecné sestry. Ve výzkumné části byl vytvořen přehled v pětiletém období (2009-2013) výskytu, druhu a nutnosti lékařského ošetření cizích těles u dětí ve věku 018 let v nemocnici krajského typu retrospektivně. Výzkum byl doplněn nestandardizovaným dotazníkem, který zjišťoval znalosti rodičů v oblasti prevence. Na základě získaných výsledků byl pro rodiče dětí vytvořen edukační materiál o prevenci, výskytu a první pomoci u cizích těles v oblasti otorinolaryngologie.
Foreign bodies in the ENT areas in children
Keywords: cizí tělesa; otorinolaryngologie; dutina nosní; hltan; ucho; prevence; první pomoc; edukační materiál; foreign objects; ENT; nasal cavity; pharynx; ear; prevention; first aid; educational material