Návrh upínací kleštiny pro instrumentované dynamické tahové zkoušky plochých vzorků - Mejtský, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2020)
V první části se tato práce zabývá použitím ocelí v karoserii automobilu, včetně mechanických vlastností vybraných vysokopevnostních ocelí. Dále se v teoretické rovině pojednává o statických (kvazi-statických) a dynamických zkouškách vzorků, stejně jako o používaných strojích k těmto testům. V praktické části je řešen problém upnutí testovaného vzorku při dynamických tahových zkouškách Charpyho kladivem, včetně potřebných pevnostních výpočtů a výkresové dokumentace.
Design of clamping collet for instrumented dynamic tensile tests of flat samples
Keywords: autokaroserie; vysokopevnostní oceli; deformační rychlost; statické a dynamické zkoušky; Charpyho kladivo; upínací mechanismus; upínací kleština; car body; high-strength steels; strain rate; static and dynamic tests; Charpy hammer; clamping mechanism; clamping collet.