Prestiž povolání porodní asistentky v České a Slovenské republice - Zdanovcová, Iva (Univerzita Pardubice, 2008)
Tématem bakalářské práce je prestiž povolání porodní asistentky. V teoretické části je definován pojem prestiž, popsány historický vývoj porodní asistence, možnosti vzdělávání porodních asistentek, jejich uplatnění, legislativa upravující získání odbornosti a vykonávání profese porodní asistentky a mezinárodní a národní organizace sdružující porodní asistentky. Ve výzkumné části jsou zjišťovány rozdíly v prestiži povolání porodní asistentky mezi ženami po spontánním porodu v České a Slovenské republice.
Prestige of midwife profession in Czech and Slovak Republic
Keywords: porodní asistentky; prestiž; celoživotní vzdělání; legislativa; profesní organizace; kompetence; midwifes; prestige; lifelong learning; legislation; professional organisations; competency of midwifes