Hooligans - násilí na fotbalových stadionech - Pazdera, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem fotbalového chuligánství, zejména v konkrétních projevech fanoušků při klubu SK Slavia Praha. Zachycuje chuligánství jako fenomén, který je v České republice stále více na vzestupu. Snaží se popsat úlohu fotbalového fandění a násilí na stadionech jako projev specifické subkultury. Součástí této práce je praktická část, kde bylo provedeno výzkumné šetření metodou kvalitativního výzkumu. Výzkum byl zaměřen na fotbalové chuligány, se kterými byly uskutečněny jednotlivé rozhovory. Cílem výzkumného šetření bylo zjistit, co vede chuligány ke členství v této subkultuře, jaké mají vzdělání, zaměstnání, v jakých socioekonomických podmínkách žijí a mnoho dalších postojů.
Hooligans - violence at football stadiums
Keywords: subkultura; chuligánství; chuligáni; fanoušci; agresivita; rasismus; subculture; hooliganism; hooligan; hooligans; ultras; fans; aggressiveness; racism