Rozhodování akciové společnosti o použití zisku na dividendy - Sejkora František (Univerzita Pardubice, 2014)
Dizertační práce se zabývá rozhodováním managementu o použití zisku na výplatu dividend. Hlavním cílem práce je identifikovat faktory, které mají zásadní vliv na rozhodování managementu o použití zisku na dividendy a vytvořit komplexní matematický model pro predikování výplaty dividendy. Jedním z dílčích cílů je zhodnotit současný stav dividendové teorie a přehledným způsobem syntetizovat existující přístupy. K vlastnímu výzkumu jsou použita jak primární data získaná dotazníkovým šetřením, tak sekundárná data získaná z finančních výkazu zkoumaných společností. Na základě toho jsou identifikovány faktory, které mají v podmínkách České republiky zásadní vliv na rozhodování o výplatě dividend a je navržen a validován logistický model. Dále v práci jsou konfrontovány nové poznatky získané v rámci řešení dizertační práce s již provedeným a publikovaným výzkumem jiného autora mezi společnostmi ve stejném odvětví.
Making decisions on using profit for dividends at a joint-stock company
Keywords: dividendy; dividendová politika; náklady zastoupení; akcionáři; faktory; modely; dividends; dividend policy; agency cost; shareholders; factors; models