Prožívání radioterapeutické léčby u pacientek s karcinomem prsu - Sochorová, Valerie (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na prožívání radioterapeutické léčby u pacientek s karcinomem prsu. Jednotlivé kapitoly teoretické části věnující se karcinomu prsu se konkrétněji zabývají jeho charakteristikou, diagnostickými metodami a léčbou. Vedle toho vymezuji stručně termín kvality života a v jednotlivých podkapitolách prožívání onkologicky nemocného, omezení životních potřeb, psychické obtíže a důležitost sociální opory. Byly akcentovány také prvky krizové intervence spolu se základy komunikace a aktivního naslouchání. Interpretovány byly také výsledky zahraničních průzkumů na podobné téma, které byly nadále využity pro porovnání v diskuzi. Průzkumná část je zpracována smíšeným typem průzkumu. Pro sběr dat byla zvolena kvalitativní forma, konkrétně polostrukturovaný rozhovor. Interpretace dat nese prvky kvantitativního průzkumu, protože dochází k výčtu kódů použitých pro kvantifikaci. Cílem pro průzkumnou část bylo zjistit, do jaké míry ovlivňuje radioterapeutická léčba život pacientek. Druhým cílem bylo zjistit vhodné způsoby péče a komunikace ze strany lékaře a při provádění radioterapeutické léčby ze strany radiologických asistentů.
Experiencing radiotherapy treatment by patients with breast cancer
Keywords: karcinom prsu; komunikace; léčba; prožívání; radioterapie; breast cancer; communication; experience; radiotherapy; treatment