Dopad kapitalismu na užitečnost práce - Vondruška, Michal (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce se zaměřuje na fenomén "bullshit jobs", přesněji řečeno na práce, jejichž vykonavatelé věří, že jsou neužitečné. Napříč touto tezí je pojednáváno o byrokracii, moci, státu a industriální společnosti jako takové. Tato práce se zabývá kapitalistickým moderním světem, jenž by mohl být zdrojem tohoto fenoménu. Hlavním cílem této práce je zjistit, na čem závisí smysluplnost práce a jaké hlavní faktory ji utváří. Také se zabývá myšlenkami, proč má smysl pracovat a jak se tato souvislost pojí s kapitalismem. Práce bude založena na terénním výzkumu zaměřeného na perspektivu zaměstnanců ve vybraných odvětvích.
Capitalism's impact on the usefulness of work
Keywords: kapitalismus; práce; antropologie; ekonomie; společnost; konzumerismus; technologie; automatizace; AI; smysluplnost; hodnota; capitalism; work; anthropolohy; economy; society; consumerism; technology; robots; AI; meaningfulness; value