Eleonora Paulová Růžičková a její role v eubiotickém hnutí - Nyplová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce pojednává o díle Eleonory Paulové Růžičkové a jejím zapojení do eubiotického hnutí. Eleonora Paulová Růžičková byla jednou z předních představitelek toho myšlenkového směru, který v Československu vznikl v meziválečném období. V období první republiky se prosazovala různá sociální hnutí usilující o řešení a prevenci problémů tehdejší doby, jako byl např. alkoholismus či prostituce. Na tyto problémy Paulová Růžičková reagovala ve svých publikacích a jedním z jejich řešení byla právě nově vytvořená eubiotika.
Eleonora Paulová Růžičková and her role in eubiotics movement
Keywords: Eleonora Paulová Růžičková; eubiotika; První republika; eugenika; ženy v historii; Eleonora Paulová Růžičková; eubiotics; The First Republic; eugenics; women in history