Vliv teploty na retenci nízkomolekulárních látek na monolitických stacionárních fázích - Chocholoušková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
Hlavním cílem této diplomové práce je studium vlivu složení polymerační směsi, mobilní fáze a pracovní teploty na retenci nízkomolekulárních látek na monolitických stacionárních fázích připravených pomocí přímé kopolymerace tepelně citlivého monomeru N-isopropylakrylamidu. Pomocí kvadratického modelu popisujícího kombinovaný vliv složení mobilní fáze a pracovní teploty byla na připravených kolonách charakterizována retence polárních a nepolárních látek. Dále byl také studován vliv experimentálních podmínek a složení polymerační směsi na možné využití připravených kapilárních kolon ve vícerozměrných separačních technikách, kde by byl výběr retenčního mechanismu kontrolován pouze pracovní teplotou.
Effect of temperature on the retention of small molecules on monolithic stationary phases
Keywords: kapilární kapalinová chromatografie; monolitické stacionární fáze; nízkomolekulární látky; retence; teplota; capillary liquid chromatography; monolithic stationary phases; small molekules; retention; temperature