Restaurování a konzervace uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálech - Nohejlová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2016)
Táto bakalárska práca dokumentuje komplexný reštaurátorský zásah na štyroch dielach. Jedná sa o olejomaľbu na papierovej podložke od Josefa Navrátila "Vdolečky" vrátane ozdobného rámu, uhlová kresba na papierovej podložke od Karla Černého "Zátiší s vějířem", ceruzková kresba kolorovaná akvarelom na lícovej strane "Rybáři" a ceruzkovej kresbe na rubovej strane "Pohled na Černý vul" na papieri zo skicára od Miroslava Holého a pastel v kombinácii s kriedami a grafitovou ceruzkou na papierovej podložke "Noční pochod vojaku" od Otta Gutfreunda. Teoretická časť bakalárskej práce tvorí pojednanie s názvom: ,,Maliarska tvorba Otta Gutfreunda a vplyvy z légií vo Francúzsku"
Restoration of collection of paintings on paper
Keywords: reštaurovanie; olejomaľba na papierovej podložke; drevený zdobený rám; uhlová kresba na papieri; kresba kolorovaná akvarelom; pastel; olejové kriedy; otto gutfreund; légie; restoring; oilpainting on paper support; wooden gilded frame; charkchoal painting on paper; pensil drawing coloured by aquarell; pastel; oil chalks; otto gutfreunds; legions