Veřejný ochránce práv ve středoevropském kontextu - Kohoutová, Eva (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce pojednává o institutu Veřejného ochránce práv ve státech střední Evropy. V teoretické části popisuji veřejné ochránce práv v České republice, a to především jeho pravomoci a působnosti a detailně zde představuji ekonomickou situaci Kanceláře veřejného ochránce práv v letech 2012-2021. V této části dále popisuji institut VOP v dalších 5 státech, zaměřuji se na jejich pravomoci, působnosti a způsob podání žádosti (podnětu). V praktické části poté provádím komparaci postavení ochránců práv v těchto státech a podávám návrhy a doporučení de lege ferenda.
Public defender of rights in the Central European context
Keywords: ombudsman; veřejný ochránce práv; pravomoc; působnost; právo; veřejná správa; ombudsman; public defender of rights; authority; jurisdiction; law; public administration