Směsné oxidické pigmenty na bázi Bi-Ce-Zr - Koláčková, Iva (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem této diplomové práce bylo připravit směsné oxidické pigmenty typu Bi2Ce2-xZrxO, kde x = 0, 0,25, 0,5, 0,75, 1, 1,25, 1,5, 1,75 a 2. Byl studován vliv teploty výpalu a vliv obsahu ceru a zirkonia na barevné vlastnosti a velikost částic připravených pigmentů. Pigmenty byly nejdříve připraveny klasickou keramickou metodou. Byl vybrán barevně nejzajímavější vzorek, který byl dále připraven suspenzním mísením surovin a srážením.
Mixed oxide pigments based on Bi-Ce-Zr
Keywords: keramické pigmenty; pyrochlorové sloučeniny; barevné vlastnosti; organické pojivo; keramická glazura; ceramic pigments; pyrochlore compounds; colour properties; organic binder; ceramic glaze