Návrh nových prvků aktivní a pasivní bezpečnosti osobních automobilů užívaných seniory - Kukačka, Karel (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce pojednává o oblasti bezpečnosti řidičů - seniorů v osobních automobilech. Jsou zde provedeny analýzy jejich podílu na nehodovosti v České republice i v Evropě a následky těchto nehod zejména z pohledu újmy na jejich zdraví s ohledem na kritéria poranění. Práce také analyzuje současný stav vývojových trendů v oblasti využitelných asistenčních systémů řidiče a prvků pasivní bezpečnosti osobních automobilů. Dále jsou zde uvedeny požadavky na osobní automobil pro seniory z hlediska konstrukce, systémů aktivní a pasivní bezpečnosti a ergonomie. Diplomová práce také obsahuje řadu úvah o činnosti pasivních bezpečnostních systémů a návrhy některých alternativních řešení těchto systémů. Závěr práce obsahuje příklad čelního nárazu automobilu s řidičem seniorem a činnost jednotlivých prvků bezpečnosti.
Design of new active and passive safety features of cars used by seniors
Keywords: řidiči senioři; analýza nehod; aktivní bezpečnost; pasivní bezpečnost; vozidla pro seniory; alternativní bezpečnostní prvky; elderly drivers; accident analysis; active safety; pasive safety; senior's vehicles; alternative safety devices