Restaurování části nástropní malby s motivem "Potestates" na klenbě kaple sv. Isidora v Křenově - Milionová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce představuje průběh komplexního restaurátorského zásahu na úseku nástěnné malby s motivem andělského kůru “Potestates”, štukových prvcích a pásu s malbou oblak. Štuková i malířská výzdoba se nachází v kupoli hřbitovní kaple sv. Isidora v Křenově a vznikla pravděpodobně v první třetině 18. století. Práce obsahuje podrobný popis a průzkum uměleckých děl určených k restaurování, postupy restaurování, výčet použitých materiálů, grafickou a fotografickou dokumentaci a zprávu z chemicko-technologického průzkumu. Teoretická část se zabývá možnostmi průzkumu maleb na klenbě kaple sv. Isidora v Křenově pomocí ultrafialového (UV) záření. Je zaměřená na rešerši literatury.
Restoration of the wall painting on the vault of the chapel of St. Isidor in Křenov depicting character of Potestates
Keywords: restaurování; nástěnné malby; štuková výzdoba; průzkum; UV záření; konsolidace; čištění; restoration; wall painting; stucco decoration; research; UV light; consolidation; cleaning