Památková obnova hradu Litice (okr. Ústí nad Orlicí) v letech 1920–1941 - Lacina, Martin (My University, 2023)
Příspěvek mapuje vývoj snah o záchranu a zabezpečení zřícenin hradu Litice (okres Ústí nad Orlicí) v období let 1920–1941. Na základě dostupných archivních pramenů jsou zde nejdříve představeny snahy o zabezpečení hradu z 20. let 20. století a okolnosti částečné konzervace hradních objektů v roce 1925. Následně se text příspěvku věnuje rozsáhlým konzervačním a rekonstrukčním pracím z let 1935–1941, kdy bylo provedeno zastřešení a zpřístupnění jižního hradního paláce, přilehlé věže a rozsáhlé konzervace ostatního hradního zdiva. Kromě sledování vlastního průběhu záchranných prací je zde pozornost věnována okolnostem, které umožnily či naopak zabránily jejich uskutečnění a zhodnocení provedených oprav.
Historic restoration of Litice Castle (District of Ústí nad Orlicí) from 1920 to 1941
Keywords: hrad Litice (okres Ústí nad Orlicí); hrady šlechty; památková obnova zříceniny hradu; 20. léta 20. století; 30. léta 20. století; the Litice castle (District of Ústí nad Orlicí); aristocratic castles; monument restoration of the castle ruins; 1920s; 1930s