Zdravotní gramotnost u žen podstupujících gynekologickou operaci - Kocmanová, Zlata (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se věnuje problematice zdravotní gramotnosti u žen podstupujících malý gynekologický výkon. Teoretická část popisuje základní informace o zdraví, zdravotní gramotnosti a malých gynekologických výkonech. V této části je také popsána role sestry či porodní asistentky při edukaci o zdraví a zdravotní gramotnosti. Ve výzkumné části byla zjišťována zdravotní gramotnost u 63 respondentek pomocí testu The Newest Vital SignTM (Powers et al., 2010; Weiss et al., 2005). Z šetření vyplývá, že 65% respondentek prokazuje adekvátní zdravotní gramotnost.
The Health Literacy of Women Who Undegro a Gynecological Operation
Keywords: zdraví; zdravotní gramotnost; edukace; gynekologické výkony; health; health literacy; education; gynecological operations