Proměny rytířství a role rytířských turnajů v období 13. - 15. století - Marešová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce pojednává o recepci rytířského ideálu v Čechách ve 13. - 15. století. Vzhledem k obsáhlosti tématu jsem zvolila cestu tematických kapitol. První část práce se zabývá prvky rytířské kultury, jejich utvářením a přijímáním. V další části jsem se zaměřila na modelové příklady českých panovníků spojovaných s rytířskou kulturou. V poslední kapitole představuji proces formování rytíře a tematiku středověkých turnajů.
Transformations of knighthood and the knight tournaments in the 13th - 15th century
Keywords: středověk; každodennost; rytířství; ideál panovníka; pasování; turnaj; zbroj; Middle Ages; everydayness; ideal knight; accolade; tournament; armor