Dobrovolnictví- oběť nebo dar? - Křížová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2016)
Předmětem této bakalářské práce je zkoumání novodobých mýtů o dobrovolnictví. Cílem je zjistit, jak panující mýty o dobrovolnictví vnímají dobrovolníci. Zda jsou tvrzení, že dobrovolnictví je oběť, je zcela zadarmo, je amatérismus a dobrovolníci jsou levná pracovní síla, založena na pravdě, či nikoliv. Metodou získávání dat byl zvolen polostrukturovaný rozhovor s dobrovolníky. Součástí práce jsou i teoretické informace o dobrovolnictví, jeho historii a podobě v České republice a ve světě.
Volunteering - a Victim or a Gift?
Keywords: mýty o dobrovolnictví; dobrovolnictví; oběť; levná pracovní síla; dobrovolníci; historie dobrovolnictví; myths about volunteering; volunteerism; offering; cheap labor; volunteers; volunteering history