Mzdové systémy odměňování - Licková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce je zaměřena na mzdu a mzdové systémy odměňování. Mzda je pro podnik jednak veličinou ovlivňující náklady a jednak nástrojem podněcování výkonu pracovníků. V úvodu této práce jsou rozebrány základní pojmy odměňování, mzdové formy a mzdové systémy odměňování, které se v podnicích velice často uplatňují. Hlavním cílem této práce je charakteristika mzdových systémů ze zahraničí, popsání jednotlivých druhů těchto systémů a následné zhodnocení z hlediska pozitiv a negativ pro zaměstnance a zaměstnavatele.
Wage payment remuneration system
Keywords: odměna; mzda; mzdový systém; systémy odměňování s diferencovanými sazbami za výkon; remuneration; wage; wage payment plan; systems with differentiated rates of pay for performance