Vliv věkové struktury obyvatelstva na výskyt a léčbu chronických onemocnění v rámci Evropy - Kopecká, Lucie (My University, 2018)
Chronická onemocnění postihují evropskou populaci skrze všechny generace stále častěji. Tato onemocnění se vyznačují dlouhodobou léčbou, nedají se zcela vyléčit a zanechávají následky na zbytek života. Dlouhodobá léčba je nákladná a tím ovlivňuje výdaje do zdravotnictví. Cílem článku je odhalit vztah mezi věkovou strukturou obyvatelstva a výskytem a léčbou chronických onemocnění ve vybraných zemích Evropy pomocí vícerozměrných statistických metod za využití programů EXCEL, STATISTICA a R. Data byla získána z databází Eurostat, OECD a UNITED NATIONS.
The Impact of the Age Structure of the Population on the Occurence and the Treatment of Chronic Diseases within Europe
Keywords: Věková struktura obyvatelstva; chronická onemocnění; výdaje na zdravotnictví; vícerozměrné statistické metody.; Age structure of population; chronic diseases; health expenditure; multivariate statistical methods.