Vazebné uspořádání ve sklech Ge-As-S-Se a fotoindukované tmavnutí tenkých vrstev As2Se3 a As2S3 - Munzar, Martin (Univerzita Pardubice, 2001)
V první části práce byla studována možná vazebná uspořádání ve sklech formálního chemického složení (GeSe2)x(As2S3)1-x na základě analýzy reflexních spekter v daleké infračervené oblasti. V druhé části práce byl studován fotoindukovaný posun optické šířky zakázaného pásu tenkých amorfních vrstev As2Se3 a As2S3 vyvolaný monochromatickým nebo polychromatickým zářením. Pro expozici monochromatickým zářením byla změřena spektrální a intenzivní závislost fototmavnutí filmů As2Se3, v případě polychromatického záření byla změřena intenzivní závislost změny a světlání ztmavených vrstev As2Se3 a As2S3. Pozornost byla také věnována kinetice fototmavnutí.
Bonding arrangement in Ge-As-S-Se glasses and photoinduced darkening in As2Se3 and As2Se3 films
Keywords: skla; Ge-As-S-Se; fotoindukované změny; tenké vrstvy; optické vlastnosti