Kardiopulmonální resuscitace v seriálech - Švandrlík, Šimon (Univerzita Pardubice, 2019)
Kardiopulmonální resuscitace ve filmech a seriálech nebývá vyobrazena realisticky. Cílem práce bylo zjistit, jak je resuscitace prezentována ve vybraných seriálech (jednom českém a jednom americkém) a zda je v těchto seriálech prováděna správně. Jednotlivé scény s kardiopulmonální resuscitací byly popsány a hodnoceny dle předem stanovených kritérií porovnány s doporučenými postupy. Bylo pozorováno dohromady 28 epizod během, kterých bylo zaznamenáno dohromady 30 resuscitačních scén. Resuscitování byli převážně dospělí muži, ale ne senioři. Resuscitační scény byli prezentovány nerealisticky. V seriálu Modry kód byly všechny resuscitační scény úspěšné a v Noční směně bylo 11 úspěšných a 5 neúspěšných.
Cardiopulmonary resuscitation scenes in movies
Keywords: defibrilace; farmakoterapie; kardiopulmonální resuscitace; mýty; ventilace; seriály; cardiopulmonary resuscitation; defibrilation; farmacotherapy; myths; ventilation; serials.