Projekty partnerství veřejného a soukromého sektoru a alternativní formy jejich financování - Sabolová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2011)
Disertační práce je věnována problematice projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru a alternativních forem jejich financování. Charakterizovány jsou projekty partnerství veřejného a soukromého sektoru obecně, ale i z pohledu jejich uplatnění v zahraničí a v České republice. Zvláštní pozornost je věnována identifikaci problémů spojených s projekty partnerství veřejného a soukromého sektoru a návrhům jejich řešení. V práci jsou dále vymezeny a zhodnoceny možné zdroje financování projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru, a to odpisy, nerozdělený zisk, bankovní úvěry, finanční leasing, podnikového dluhopisy, prioritní akcie, kmenové akcie a dotace ze zdrojů Evropské unie. Posouzeno je rovněž využití mezaninového financování jako potenciálního zdroje financování projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru a v kontextu procesu realizace projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru je vytvořena metodologie jeho získání.
Projects of public private partnership and alternative forms of their funding
Keywords: projekty partnerství veřejného a soukromého sektoru; formy financování; mezaninové financování; podřízený úvěr; public private partnership projects; forms of financing; mezzanine finance; subordinated debt