Hodnocení nutričního stavu u klientů v domově pro seniory - Žďárská, Monika (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení nutričního stavu u klientů v domově pro seniory. Podvýživa představuje častý, avšak mnohdy přehlížený problém u seniorů v institucionální péči, který může negativně ovlivnit jejich zdravotní stav i kvalitu života. Riziko podvýživy se zvyšuje s věkem a vyžaduje včasnou identifikaci a vhodně nastavené nutriční intervence. Nutriční stav byl hodnocen pomocí standardizovaného dotazníku MNA, který je mezinárodně ověřený a přizpůsobený geriatrické populaci. Součástí šetření bylo rovněž zhodnocení kvality života respondentů, což umožnilo komplexní pohled na jejich zdravotní a psychosociální situaci.
Evaluation of Nutritional Status in Nursing Home Residents
Keywords: kvalita života; MNA; péče v pobytových zařízeních; podvýživa; senioři; SF-36; výživa ve stáří; health-related quality of life; institutional care; malnutrition; MNA; nutrition in older adults; older adults; quality of life