Směsné oxidy jako katalyzátory pro přípravu vyšších alkoholů z ethanolu - Buriánek, Petr (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce popisuje přeměnu ethanolu na vyšší alkoholy pomocí Guerbetovy reakce katalyzované směsnými oxidy kovů. V teoretické části práce jsou uvedeny možnosti valorizace ethanolu, základy katalýzy a vlastnosti materiálů, jejichž syntézou se práce zabývá, včetně popisu relevantních analytických metod. Samostatná kapitola se věnuje Guerbetově reakci. V rámci experimentální části práce byly syntetizovány směsné oxidy Li, Ni a Al o různých molárních poměrech kovů a byly charakterizovány pomocí několika analytických metod (např. ICP-MS, XRD). Tyto materiály byly použity jako katalyzátory. Výsledky katalytických testů, jejichž produkty byly analyzovány pomocí plynové chromatografie, byly vyhodnoceny s pomocí vytvořeného Python programu, který vyhodnocení dat zjednodušuje.
Mixed oxides as catalysts for the preparation of higher alcohols from ethanol
Keywords: směsný oxid; katalyzátor; heterogenní katalýza; Guerbetova reakce; ethanol; lithium; nikl; hliník; hydrotalcit; valorizace ethanolu; vyšší alkoholy; mixed metal oxide; catalyst; heterogenous catalysis; Guerbet reaction; ethanol; lithium; nickel; aluminium; hydrotalcite; ethanol valorization; higher alcohols