Gama rozdělení v pojistné teorii a praxi - Raková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zaobírá využitím gama rozdělení pravděpodobnosti v pojistné teorii a praxi. Je zaměřena na oblast neživotního pojištění, a to zejména na modelování individuálních pojistných plnění, přibližný model kolektivního rizika a využití gama rozdělení v bayesovských odhadech. Velká pozornost je věnována aproximaci kolektivního rizika posunutým gama rozdělením a modelu Poissonovo/gama bayesovké teorie odhadů. Důraz je kladen také na ukázky aplikace uvedených metod použitím programů Microsoft Office Excel 2007 a Statgraphics Centurion XVI.II.
Gamma distribution in insurance theory and practice
Keywords: neživotní pojištění; gama rozdělení pravděpodobnosti; modely individuálních škod; modely kolektivního rizika; odhad parametrů; bayesovské odhady; testy dobré shody; nettopojistné; model Poissonovo/gama; posunuté gama rozdělení; non-life insurance; gamma probability distribution; loss distributions; collective risk models; parameter estimates; Bayesian estimates; goodness of fit tests; net premium; model Poisson/gamma; translated gamma distribution